Home » Diverse » Cafeaua, aroma gustoasa a diminetii

cafeauaObtinuta din boabe de cafea prajite si macinate, cafeaua isi are originile in Kaffa, o regiune a Etiopiei. Ulterior, bautura minune a ajuns sa fie raspandita in tarile arabe, fiind cultivate in scopuri comerciale. Gustul cafelei este dat atat de locul de cultivare al arborelui, de spatiul de depozitare, dar si de procesul de prajire a boabelor. In 1598, cuvantul “coffee” a aparut in engleza prin cuvantul german koffie. In present, bautura este produsa in peste 50 de tari ale lumii, fiind savurata de milioane de oameni atat dimineata cat si la o intalnire de afaceri ori una cu prietenii apropiati. Interesant este faptul ca aceasta bautura nu a fost considerate dintotdeauna ceea ce este astazi: era consumata pe post de aliment.

Triburile africane macinau boabele de cafea, iar in amestec cu grasimea rezultata dadea o pasta pe care razboinicii o consumau pentru a capata putere ce o puteau folosi in timpuln luptelor. Oriental Mijlociu face cunosctinta cu bautura neagra in secolul al Xvi-lea. Dupa care, drumul cafelei a fost pavat in India, Indonezia, Italia, dar si America. Mai mult decat atat, Papa Clemet a numit cafeaua “bautura crestina”. La noi in tara, prima cafenea a aparut in anul 1667 si s-a deschis la Bucuresti, fiind in proprietatea unui fost ienicer. In anii 1700, datorita unui capitan de infanteri francez, cafeaua ajunge pe teritoriul celor doua Americi. Statele Unite ale Americii ridica, in 1773 cafeaua la rangul de bautura nationala. Americanii o serveau in fiecare dimineata alaturi de micul-dejun.

Fructele arborelui de cafea se culeg si atunci cand sunt verzi pentru a putea fi preparate. Dar pot fi lasate sa se usuce in copac pana ce boabele se decojesc singure. Nu este nici o problema daca acestea sunt cazute pe jos. Sunt luate dupa coacere, se spala si se scot imediat din coaja dupa ce s-a uscat. Fructele se intind apoi pe suprafete spatioase unde stau la uscat. Boabele verzi de cafea sunt incalzite la temperature mari pana se evapora apa din ele. In urma procesului, acestea capata culoarea galbena si au mirosul boabelor de porumb.

In prepararea cafelei, un rol important il joaca proportia, granulatia, apa, dar si cafetiera. Folosind proportia corecta de apa si cafea, veti obtine o bautura delicioasa care va va alunga somnul si va va da energie pentru tot parcursul zilei. Astfel, pentru obtinerea unei ceste de cafea puneti in ibric sau espresor 10 grame de cafea la 180 mililitri de apa. In cazul in care gustul este prea puternic, puteti sa mai adaugati apa sau o lingurita de zahar dupa gust. Ori mai puteti indulci cafeaua cu lapte ori miere, important fiind sa nu depasiti doza de zahar, deoarece cafeaua isi poate pierde din gust. Incalziti apa la 90 de grade pentru ca rezultatul dorit sa fie cat mai gustos. Fiind un produs proaspat, printer dusmanii cafelei se numara umiditatea, oxigenul, lumina, dar si caldura. Trebuie pastrata intr-un recipient ermetic care sa-I pastreze gustul timp indelungat in cazul in care nu sunteti consummator inrait al acestei bauturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website